Fyrverkeribloggen

Lag et supershow med fyrverkeri!

Så – du skal sette opp et fantastisk fyrverkerishow for et spleiselag av venner, eller kanskje for et bryllup eller annet jubileum. Eller så vil du bare avgjøre naboduellen en gang for alle. I alle fall: Du har et gitt budsjett og ønsker å stelle i stand et best mulig fyrverkerishow. Hva er viktig å tenke på? Hva er det egentlig som gjør et show «best mulig»? Er det noen vanlige «feller» du for all del må unngå?

Formål:

Ditt mål er å få til et show som fanger tilskuernes oppmerksomhet fra første sekund, som fortsetter å underholde og hele tiden gir tilskueren lyst til å se mer. Til sist, så klart, en fantastisk finale som avslutter det hele. For å bryte dette ned til enda mer håndterlige biter:

Starten:

Er showet til et jubileum eller lignende kan du begynne med en liten fontene eller et lite batteri. Dette er bra for å få festdeltagerne opp av sofaen og ut for å se på fyrverkeriet. Først og fremst fungerer dette som en slags pyroteknisk ropert.

Det samme fungerer ikke nødvendigvis på nyttårsaften, når du må konkurrere om oppmerksomheten med hundrevis av andre glade amatører. Et lite batteri eller en liten fontene vil gå tapt blant alt annet fyrverkeri på himmelen og vil ikke fungere i hele tatt med tanke på å påkalle oppmerksomhet. Om du likevel vil begynne med en fontene kan du bruke Vulcano, vår kraftigste og mest intense fontene. Mest populær som showstarter er nok likevel Svea Take Off, som med sin veldig karakteristiske effekt og intensitet er et garantert blikkfang. Andre alternativer er å gå rett på et kraftig rakettbatteri som Bombard 5.0 eller kanskje Tsar Bomba om du har et spesielt romslig budsjett.

Fordelen med de siste tre er at de fortsetter å skyte sine enorme effekter i sakte tempo, noe som gjør det enkelt å få til en sømløs overgang til neste batteri.

Hoveddelen:

Nøkkelordet er variasjon! Det er umulig å bare øke på med kraft og intensitet utover i showet, i hvert fall med forbrukerfyrverkeri. Begrensninger på kruttmengder og kaliber setter en øverste grense, og det er dumt å nå denne midtveis i showet. Da vil du i tillegg få problemer med å lage en finale som kan sette et skikkelig punktum.

Det du i stedet kan og bør gjøre er å blande forskjellige produktgrupper. Med god variasjon i effektstørrelse, høyde, tempo og farger kan du få til et kjempespennende show som får tilskueren til å hele tiden glede seg til neste skudd. Du kan fint blande Rakettbatterier, Effektbatterier, Festbatterier, Mines, Vinkelbatterier og Myke batterier – kort sagt alle våre batterityper. Er du spesielt eventyrlysten kan du også bruke fontener. De har kortere sikkerhetsavstand og kan derfor plasseres nærmere publikum for en mer intim opplevelse.

Legg opp skyteplanen slik at du hele tiden har minst ett batteri som fyrer, dødtid mellom batteriene kan være en skikkelig downer. Husk at alle fyrverkeribatterier du får hos oss også har sikkerhetsfontene, som betyr at det tar fra 10-15 sekunder fra du tenner lunten til batteriet begynner å skyte.

Finalen:

Dette er kanskje den viktigste og vanskeligste delen å komponere riktig. Viktigst fordi dette er det siste inntrykket tilskuerne får, og sannsynligvis det de vil huske aller best fra showet. Vanskeligst fordi finalen gjerne skal overgå alt det du har fyrt opp tidligere. Derfor er det kun batterier som allerede har en finale i absolutt toppklasse som er aktuelle som finalebatteri. Da snakker vi om batterier som Sledgehammer (som strengt tatt er finale etter finale etter finale) eller Triple Decker hvis du virkelig skal slå på stortromma. Ved å bare ha ett batteri i finalen får du samtidig en bonus-fordel. Finalen virker mektigere og mer markant hvis oppbygningen til finalen er gradvis og dette er lettere å kontrollere med kun ett batteri. Siden vi uansett tenkte på dette når vi komponerte batteriet.

Her er et eksempel på skyteplan, med produkter fra årets kampanjeavis som burde være forholdsvis enkle å få tak i. Totalsum for dette showet blir 4.992 kr, men et avfyringssystem til 299,- anbefales også:

Praktisk gjennomføring & sikkerhet:

Når du lager et show som dette er det noen umiddelbart innlysende utfordringer du står ovenfor. Du skal sende opp en hel rekke med produkter som kanskje er nødt til å stå mye nærmere hverandre enn minimum sikkerhetsavstand, og du vil (forhåpentligvis) ha en masse tilskuere med sine aller dyreste finklær på.

Første bud for å løse disse utfordringene:

  • Ta ut ekstra sikkerhetsavstand til tilskuerne.
  • Bruk avfyringssystem eller flere forskjellige oppskytningsplasser du kan veksle (og løpe) i mellom.
  • Hold deg klink edru og bruk beskyttelsesbriller!
  • IKKE plasser fyrverkeriet på en standard europall for oppskyting. Glippene i mellom bordene er en skikkelig fyrverkerifelle. Individuelle rør som er plassert over glippen mangler et flatt og solid underlag, dermed risikerer de å bli slått løs fra resten av batteriet ved avfyring.

Det frarådes sterkt å gjennomføre showet på en måte som innebærer at du beveger deg innenfor sikkerhetssonen til antent fyrverkeri. I grensetilfeller bør du for din egen sikkerhet kompensere med å ta ytterligere forholdsregler:

  • Ekstra veltesikring på alle batterier (f.eks gaffatape og en skikkelig påle, lecablokker eller lignende)
  • Forbered deg på at klær, hår og hud kan bli utsatt for sporadisk glødende nedfall. Bruk heldekkende arbeidsklær.
  • Lag eller benytt eksisterende fysiske hindringer (steinmur, skrot på hjul eller lignende) til å skjerme deg fra antent fyrverkeri.

 

Har du noen supertips du vil dele? Legg igjen en kommentar nedenfor 😉