Fakta om fyrverkeri

Hvem kjøper fyrverkeri?

Undersøkelser viser at over en tredjedel av alle husstander i Norge kjøper inn sitt eget fyrverkeri.

Blant barnefamilier er det nesten to tredjedeler som kjøper inn sitt eget fyrverkeri og arrangerer sin egen nyttårsfeiring. Mange kan ikke, og mange vil ikke, dra inn til sentrum midt på natten.

Kan man erstatte privat fyrverkeri med
offentlige oppskytninger?

Offentlige fellesoppskytninger kan være et fint supplement til privat fyrverkeri, men det kan aldri erstatte dette. Norge har 995 tettsteder og for å gi et tilbud til alle disse trengs det minst 1100 offentlige oppskytinger. I Norge finnes det i dag 120 sertifiserte pyroteknikere, og det vil ta et titalls år og koste flere titalls millioner å utdanne og utstyre de tusen ekstra pyroteknikerne som behøves. Da har vi ikke tatt høyde for en drøy million nordmenn som uansett bor utenfor tettsteder.

Hva med lasershow?

Enkelte europeiske byer har gjort forsøk på å bytte ut sine tradisjonelle nyttårsfyrverkeri med lasershow, men har likevel valgt å gå tilbake til vanlig fyrverkeri. Erfaringene viser at lasershow krever helt nytt utstyr, blir flere ganger dyrere, er ekstra utsatt for dårlige vær- og vindforhold, og at færre av innbyggerne får oppleve showet siden det ikke er godt synlig på lang avstand.

Skader på mennesker

Undersøkelser viser at det er færre øyeskader på nyttårsaften enn på en vanlig lørdag, men dessverre blir noen mennesker skadet på grunn av feil og uvettig bruk av fyrverkeri hvert år. Vi har en null-visjon på skader. Derfor utvikler vi stadig nye og sikrere produkter og derfor har vi delt ut over 7 millioner beskyttelsesbriller. Det skal vi fortsette med.

Bruk beskyttelsesbriller!

Branner

Levende lys, matlaging og elektriske lysslynger er det som forårsaker flest branner. I henhold til DSB ble det i 5-årsperioden 2013-2018 registrert 9 branner i boliger som følge av fyrverkeri i Norge.

Til sammenligning rykket brannvesenet ut til 23 boligbranner bare i løpet av lille julaften 2018.

Påvirkning på ville dyr og fugler

Norge er et langstrakt land som består av ca. 95% ubebodd og ubebygd natur. Vi har en av verdens laveste befolkningstettheter og vårt dyreliv har enorme friområder å bevege seg i. Nordmenn behøver i liten grad bekymre seg for ville dyr på nyttårsaften. Dyrene klarer seg selv.

Påvirkning på husdyr

En studie fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), viser at en knapp fjerdedel av hunder har en mild til alvorlig form for lydfobi. Dersom du har et lydsensitivt dyr, kan du laste ned lydfiler fra siden Dyr og fyrverkeri og tilvenne dyret til lyden av fyrverkeri. Alle oppfordres til å overholde oppskytningsperioden kl. 18.00 – 02.00 på nyttårsaften.

Miljøpåvirkning

Svea Fireworks følger det europeiske CE-regelverket, og flere undersøkelser både i Norge og Europa viser at det ikke lages skadelig forurensing av fyrverkeri. En fersk rapport utarbeidet av Vista analyse viser at et typisk fyrverkeribatteri har omtrent samme karbonavtrykk som en flaske champagne.