I Guinness rekordbok: Svea henter verdensrekord til Norge

Svea Fireworks Verdensrekord

I Guinness rekordbok:
Svea henter verdensrekord til Norge

(Søgne, 30. november 2014) I forbindelse med den tradisjonelle julegrantenningen på Tangvall i Søgne kommune satt Svea Fyrverkerier Norge i samarbeid med Sør-Tre ny verdensrekord i fyrverkeri. Fyrverkeriet overgikk fjorårets nyttårsfeiring i Dubai og skrev seg dermed inn i Guinness rekordbok.

Fra v. Espen Kolstad, Unique Pyrotechnic | Anders Sture, Svea Fireworks | Jack Brockbank, Guiness World Record | Frank Abildsnes, Sør-Tre

Lørdag kveld ble høstmørket i Søgne lyst opp av til sammen 540 382 fyrverkerieffekter. Guinness World Records var til stede og dokumenterte verdensrekorden.

– Himmelen ble malt i rødt, hvitt og blått og skapte et gigantisk norsk flagg. Dette var vår hyllest til den norske grunnlovens 200-årsjubileum, sier Anders Sture, daglig leder i Svea Fyrverkerier AS.

Overgikk Dubai
Den tidligere verdensrekorden i fyrverkeri ble satt i Dubai under fjorårets nyttårsfeiring. Da ble 479 651 fyrverkerieffekter skutt opp i løpet av seks minutter. Lørdagens rekordfyrverkeri var lagt opp med en romslig sikkerhetsmargin, men det ble likevel noen nervepirrende timer i Søgne før rekorden ble endelig bekreftet.

– Vi er kjempeglade for at det ble like spektakulært som vi hadde håpet på, og at vi fikk hentet verdensrekorden til Søgne og Norge. Dette har vi planlagt i flere måneder, så dette er en stor dag for oss, forteller Sture.

Han var aldri helt sikker på at det skulle til verdensrekord. På grunn av den voldsomme mengden fyrverkerieffekter som skulle sendes opp i løpet av kort tid, var vanskelighetsgraden svært høy. Unique Pyrotechnic er spesialister på større fyrverkeri, og var leid inn for å bistå med den praktiske gjennomføringen av forsøket. De ble blant annet nødt til å støvsuge Norge, Sverige og Finland for å få tak i tilstrekkelig med tilkoblingsutstyr.

Varte i 90 minutter
Fyrverkeriet skulle egentlig vare i seks minutter, men endte opp med å vare i godt over en time.

-Tre fuktige dager med vind og regn gjorde at en del av fyrverkeriet ikke gikk av når det skulle. Etter 90 minutter var vi imidlertid helt sikre på at verdensrekorden var slått, slik at den utsendte dommeren fra Guinness World Records kunne begynne den endelige kontrolltellingen, forklarer Sture.

Julegrantenningen ble folkefest
Forholdene var lagt til rette for en folkefest utenom det vanlige for både barn og voksne. Den tradisjonelle julegrantenningen hadde i år et helt spesielt trekkplaster, og arrangørene anslår at oppunder 25 000 besøkende fikk med seg det vellykkede verdensrekordforsøket.

– Dette ble en folkefest for historiebøkene. Samtidig er det viktig for oss å takke alle som har hjulpet til for å gjennomføre dette arrangementet på en sikker måte. Røde Kors og flere andre frivillige engasjerte seg tidlig og var med på å skape en trygg ramme rundt det hele, og det setter vi stor pris på, sier Sture.

Det var den lokale ildsjelen og fyrverkeriforhandleren Frank Abildsnes på Sør-Tre i Søgne som fikk fyrverkeriprodusenten Svea Fireworks til å tenne på ideen om et verdensrekordforsøk. Etter en runde i tenkeboksen fant Svea ut at dette var teknisk mulig å gjennomføre. Nå kan altså begge kalle seg verdensmestere i fyrverkeri.