Fyrverkeribloggen

Nyttårsaften med skuddredde dyr?

Det er nå første desember, og om bare 30 dager går de første nyttårssmellene i luften. Nyttårsaften er et av årets høydepunkt for mange, men jeg har tenkt til å vie dette innlegget til de som ikke har det like trivelig under nyttårsfeiringen.

Det er dessverre noen som ikke føler noen glede rundt fyrverkeriet vi andre forbinder med fest og gøy. Jeg tenker da på våre kjæledyr, som kan bli veldig engstelige av høye smell og sterke lysglimt. Hvordan kan vi hjelpe hunden / katten / dyrene til å bedre takle fyrverkeriet på nyttårsaften?

Det finnes heldigvis gode råd. Særlig hunder kan trenes opp til å tåle smell og skudd utmerket godt, tenk bare på alle de hunderaser som blir brukt til forskjellige typer jakt. De fleste aller fleste hunder og mange katter og andre slags dyr kan derfor ha god nytte av lydtrening. I tillegg finnes det gode tips som kan hjelpe for alle slags dyr:

  • Lydtrening. Dette behøver en viss struktur og det er viktig at du begynner i god tid før nyttårsfeiringen. Vi har lagt ut en lydfil av vårt fyrverkeri samt en «steg for steg»-guide til treningen her: https://www.sveafireworks.no/informasjon/dyr-og-fyrverkeri/
  • Ikke la ditt fyr være alene nyttårsaften eller dagene før og etter, når fyrverkeri kan forventes.
  • Om dyret ditt blir skremt, så må du aldri forsterke redselen gjennom å selv bli stresset, forsøke å trøste med ynkende stemme eller lignende! Du kan heller være oppmuntrende og vise at smellene er «naturlig» og ingenting å være redd for. En hund kan få et godt ben, en favorittleke eller få være i kosekroken sin. En katt vil kanskje gjemme seg for å føle seg tryggere, da bør den i så fall få lov til akkurat det.
  • Gi hunden en tidlig middag på nyttårsaften. Ta den også med på en tidlig «kveldsrunde», så dere er tilbake i god tid før fyrverkeriet tar til. Fyrverkeri er tillatt fra kl. 18.00 på nyttårsaften, og mange småbarnsfamilier velger å sende opp noe fyrverkeri såpass tidlig på kvelden.
  • På nyttårsaften kan du trekke for gardinene eller rulle ned persiennene, slik at lysglimtene blir dempet mest mulig.
  • Sett også gjerne på noen «vanlige» lyder – som musikk, radio eller TV. Det gjør de andre lydene mindre merkbare, og virker samtidig trygt og naturlig for dyret ditt.
  • Ikke ta med hunden til plassen hvor det skytes opp fyrverkeri – selv om den ellers tåler skudd, smell og høye lyder bra. Dette er ikke noe egnet miljø for dyr! De kan likevel bli skremt, eller enda verre, bli skadet hvis de prøver å jage/bite/fange fyrverkeriet.
  • Om du allerede vet at ditt dyr reagerer kraftig på fyrverkeri, kan du besøke en dyrlege for å få resept på beroligende medisiner. Det er viktig at du doserer og bruker medisineringen som foreskrevet av dyrlegen.

Og til slutt, en appell til alle dere som skal sende opp fyrverkeri: Vis hensyn og omtanke, og hold avfyringen innenfor de lovlige tidspunkt – da får vi alle et godt nytt år!