Fyrverkeribloggen

Hva liker jeg?

Det er lett å bli overveldet av det store utvalget av forskjellige fyrverkeriartikler. De kommer i alle størrelser og fasonger og du kan bli usikker på hva som passer for akkurat deg. På våre hjemmesider og til dels i avisen, er våre produkter sortert etter produktgrupper med forskjellige navn: Effektbatterier, Rakettbatterier og så videre.

Her skal vi forsøke å gi en grei oversikt over de forskjellige produktgruppene, slik at du får en viss anelse om hva du får mest glede av på nyttårsaften.

FONTENER

Fontener er blant de «snilleste» typene fyrverkeri vi har. De avgir en strøm av gnister, fargestjerner og spraking som når noen få meters høyde. Lydnivået er lavt sammenlignet med nesten alle slags batterier. Fontener passer meget bra i mange settinger. Hvis du har barn som er redde for høye smell, kan du lage et flott show med for eksempel fontener og stjerneskudd. Dette passer spesielt bra tidligere på kvelden, da det heller ikke er så mye smell fra naboer og andre.

Et annet populært bruksområde for fontener er som et «førshow» før de aller største batteriene fyres av. Siden fontener gjerne varer en stund (den største varer i drøyt 4 minutter) gir det alle festdeltagerne god tid til å kle på seg, skjenke seg litt champagne og trekke ut mot oppskytingsplassen.

AIRBOMBS

Airbombs, eller enkeltskudd, er det vi har som minner mest om de gamle rakettene. Du tenner en lunte, og så skytes en enkelt effekt opp i luften hvor den eksploderer. Disse effektene er gjerne vesentlig større og finere enn de du finner i de fleste effektbatterier.

De passer godt for alle som liker å ta seg god tid, tenne på mange lunter, sammenligne fyrverkerieffekter og så videre. De er flotte hvis du ønsker å «tyvstarte» nyttårsfeiringen litt før kl. 12, og hvis du er mer opptatt av størrelsen og kvaliteten på effektene du sender opp, enn av antallet skudd.

EFFEKTBATTERIER

Effektbatterier er en generelle beskrivelse av våre vanligste fyrverkeribatterier. De inneholder mange skudd som er seriekoblet, slik at du kun behøver å tenne en lunte for å sende opp hele batteriet. Disse batteriene kommer i alle størrelser, men felles for de er at de inneholder forholdsvis mange skudd av fin eller middels kaliber.

Det er gjerne variasjon i type effekter og skytetempo, men alle effektbatterier avsluttes med en skikkelig finale. Du finner forskjellige effektbatterier med forskjellig «tema». Gullbatterier med mange forskjellige gulleffekter, eller Bandit på bildet over, som har hyling på nesten alle effekter, i tillegg til de vanlige effektene.

Effektbatterier passer for de fleste og gir som regel veldig mye smell og spetakkel for pengene.

RAKETTBATTERIER

Rakettbatterier er våre største «kanoner». De er bygget opp som et effektbatteri, men i motsetning til disse har de gjerne få, men eksepsjonelt grovkalibrede skudd. Dette betyr et mye roligere tempo, men hvert skudd går høyere, drønner dypere, og effektene er veldig store og veldig vakre.

Som for Airbombs så passer disse batteriene veldig godt for alle som er opptatt av størst og best mulig effekter – og som ikke er like opptatt av flest mulig effekter. Rakettbatteriene når generelt høyt opp på «imponere naboen»-skalaen. I tillegg passer rakettbatterier ypperlig til større show der du setter sammen flere batterier – med sine store, vakre og særegne effekter vil de komplettere andre, mer hissige batterier på en meget god måte.

FESTBATTERIER

Festbatterier er vår løsning for de som vil ha best mulig show, med færrest mulig lunter. Dette betyr i praksis at våre festbatterier er spesielt komponert for å utgjøre et fullkomment show – med gradvis oppbygning, stor variasjon og en gedigen finale. Dette gjør vi blant annet ved å benytte rør av vidt forskjellig kaliber i samme batteri, og ved å benytte flere forskjellige typer effekter enn i et vanlig effektbatteri.

De største festbatteriene, som Double Decker på bildet, er faktisk to stk. batterier som er spesielt komponert for å best mulig komplettere hverandre. Selv med et lite trillebårlass av annet fyrverkeri er det vanskelig å overgå de beste festbatteriene – nettopp fordi våre festbatterier er laget for å være et fullverdig show i seg selv.

VIFTEBATTERIER

Dette er noe av det mest unike du finner av forbrukerfyrverkeri, og er alltid meget lett gjenkjennelig på nattehimmelen nyttårsaften. De forskjellige effektrørene er satt sammen i en vinkel til hverandre, som gjør at skuddene danner en flott «vifte» over himmelen. Det kan sammenlignes litt med halen til en påfugl, med forskjellige effekter i en stor bue over himmelen. På sitt beste blir dette finale etter finale som dekker mer av himmelen enn noe annen type fyrverkeribatteri.

Viftebatterier passer for den som vil skille seg litt ut, og for den som gjerne vil være helt konge i et knapt minutt heller enn å være helt middels i et par minutter. De passer også utmerket i show bestående av forskjellige typer batterier, og da gjerne som det avsluttende finalebatteriet.

ILDBEGER / MINES

Våre mines er det eneste som kan drømme om å plukke rakettbatteriene på nesen når det kommer til høyde og størrelse på effektene. «Spesialiteten» til disse er imidlertid at det finnes flere effekter i hvert enkelt rør. Dette kommer til syne som en «hagl-ladning» av knitter og stjerner, dette blir liggende som en liten sky 10-20 meter over batteriet. 20-30 meter over dette igjen detonerer de vanlige effektene. Som på rakettbatteriene blir det her færre skudd, men av desto større kaliber, sammenlignet med de øvrige typene batterier.

Passer utmerket som en del av et større show – og som for effektbatteriene for alle som er mer opptatt av store og fyldige effekter enn mange, mindre smell.

MYKE EFFEKTBATTERIER

Myke effektbatterier har fått navnet sitt fordi de har en spesiell type effekter som ikke sprenger på himmelen. De har dermed et vesentlig lavere lydnivå enn annet fyrverkeri, omtrent på nivå med fontenene. Dette passer godt for skuddredde barn og for familier som har lydfølsomme kjæledyr i hus. I tillegg så unngår du å irritere naboen hvis du har ditt barneshow tidligere på kvelden.

Et annet bruksområde er som en bestanddel i et større show. Da kan du bruke et av våre myke effektbatterier for å få et lite avbrekk, som både gir større variasjon i showet og som gjør publikum sultne på mer fyrverkeri.