Dyr og fyrverkeri

Fyrverkeri har i alle år vært en selvfølgelig ingrediens i vår nyttårsfeiring. Fyrverkeriet gjør overgangen fra det gamle til det nye året ekstra festlig, det gleder og fascinerer både unge og gamle. Dessverre finnes det de som ikke føler noen glede over fyrverkeriet. Vi tenker da på våre kjæledyr og deres eiere, som hvert år gruer seg til nyttårsaften med sterke lysglimt og høye smell.

Gode dyretips

Siden vi ikke er noen eksperter på dyr, har vi bedt dyrlege Ingrid Lindgren, Landskrona smådjursklinik, om å gi noen gode råd i denne sammenhengen. Hennes anbefalinger er som følger.

  • Ikke la ditt dyr være hjemme alene nyttårsaften eller dagene før og etter, når fyrverkeri kan forventes.
  • Gi hunden middag litt tidligere enn vanlig nyttårsaften, så den rekker å gå ut på sin kveldsrunde i god tid før fyrverkeriet tar til.
  • Trekk for gardinene eller rull ned persiennene, så lysglimtet fra fyrverkeriet ikke blir for skarpt inne i rommet.
  • Sett gjerne på noe glad musikk, slik at lydeffektene blir mindre merkbare.
  • Om dyret ditt virker skremt, forsterk ikke redselen gjennom å forsøke og trøste med en ynkende stemme! Gi heller din venn en oppmuntrende klapp og forsøk å reagere vanlig og naturlig! Et godt ben eller favorittleken evt. kosekroken kan være det som skal til! Gi katten mulighet til å gjemme seg bort om det gjør at den føler seg tryggere!
  • Ta absolutt IKKE med hunden til plassen hvor det skal skytes opp fyrverkeri! Denne festplassen er ikke noe egnet miljø for dyr!
  • Om du vet at din hund eller katt reagerer kraftig på fyrverkeri, kan du be dyrlegen din om å skrive ut en resept på beroligende og avslappende midler. Det er viktig at du begynner medisineringen i god tid før nyttårsaften (begynn helst i julehelgen), slik at du kan finne ut den individuelt riktige mengden, bivirkninger osv. Medisinen skal ha en avslappende og beroligende virkning på dyret – dyret reagerer senere og langsommere, men drikker og spiser som vanlig.

Hunden må jo også denne dagen få gå ut å gjøre sitt behov. Det er viktig at du som eier passer på å gjøre dagens luftetur så tidlig som mulig, før dyret blir opphisset og stresset. Et allerede engstelig dyr kan nemlig trenge betydelige høyere doser av legemiddelet enn normalt for å roe seg ned, hvilket kan gi uønskede og risikable føgler. – Tenk på at et dyr som har fått medisiner kan miste sin normale væremåte! Om noen eller noe overrasker hunden eller katten, kan den helt refleksvis bite ifra seg for å beskytte seg. Dette må tas hensyn til når det gjelder dyrets kontakt med festglade mennesker, spesielt barn.

GI ALDRI DITT KJÆLEDYR MEDISINER UTEN Å HA KONSULTERT DYRLEGE!!

Husk at ulike dyreslag kan reagere meget ulikt på det samme legemiddel og den nødvendige doseringen kan variere vesentlig. visse legemiddel for human bruk kan være direkte livsfarlige for dyr.

Og til deg som skal ha ansvaret for fyrverkeri vil vi si:

UTVIS STØRSTE FORSIKTIGHET, VIS HENSYN OG OMTANKE FOR ANDRE SÅ FÅR VI ALLE ET GODT NYTT ÅR!

Nødhjelp till dyreeiere

Nyttårsfeiringen oppleves ikke alltid like festlig for våre firbente venner, som den er for oss mennesker. Høye lyder og sterke lysglimt er ikke like lett for alle å forholde seg til.

Veiviser til en roligere nyttåsfeiring

Fra barnsben av har vi lært oss at lyden av fyrverkeri betyr fest og glede. Det vet ikke dyrene. Katter har sjeldnere tendenser av å være skuddredde, men det finnes også nervøse katter. Instinktivt vil et skremt dyr gjemme seg eller forsøke rømme bort fra disse, for dem, ytre, truende kreftene.

Forskning og undersøkelser viser at man over en relativt kort periode kan tilvenne stort sett alle kjeledyr til dette uventede «ståket». Disse opplysningene har vi tatt på alvor og vi tilbyr derfor nødhjelp til engstelige dyreeiere.

For at dere dyreeiere forhåpentligvis skal kunne gå en mindre belastende nyttårsfeiring i møte tilbyr vi dere å laste ned lydsporet fra vår fyrverkeri DVD, helt kostnadsfritt. Dette kan brukes til å tilvenne både husdyr og fjøsdyr til uvante lyder.

La oss hjelpe deg

LAST NED FYRVERKERI LYDSPOR HELT GRATIS!

VEIVISER TIL EN ROLIGERE NYTTÅRSFEIRING

Treningen steg for steg

  • Begynn på et lavt lydnivå og la fyrverkerilyden stå på i bakgrunnen mens dere holder på med dagligdagse aktiviteter. La ikke hunden være alene i huset mens avspillingen pågår. Det er viktig at hunden føler seg trygg i omgivelsene.
  • Etterhvert som du ser at fokuset til hunden dras bort fra lydene på høytalerne kan volumet økes gradvis. Pass på å ikke overdriv i begynnelsen.
  • Etter en stund vil hunden oppføre seg som normalt og ignorere lydene. Tiden det tar avhenger veldig av stressnivået hunden opplever som følge av lydene.
  • Når du føler at hunden er på kommet til et komfortabelt nivå kan du ta en lengre pause. Deretter kan du begynne på nytt noen nivåer lavere enn der du avsluttet. Ved antydning til stressreaksjon må treningen avbrytes og man må begynne på nytt.
  • Når opptreningen har pågått en stund kan du prøve å være utenfor hundens synsfelt og etterhvert ute av rommet i kortere perioder. La disse periodene bli lenger og lenger, samtidig som du overvåker hvordan hunden reagerer.
  • Ta deretter noen dagers pause og gjenoppta treningen.
  • Etterhvert vil forhåpentligvis ikke hunden utvise nevneverdig stress av fyrverkerilyder.

Nyttårsaften

  • La ikke hunden være alene på nyttårsaften. Selv om treningen har gått bra hjelper det lite hvis premiereaften blir katastrofe.
  • Ta gjerne hunden med på en ekstra lang tur på selve nyttårsdagen og tren gjerne litt ekstra på lystring eller sporsøk. Det er mye bedre at hunden har vært i aktivitet og er trøtt og sliten etter dagen enn at den er fullt uthvilt.
  • Gi selv signaler om at du ikke lar deg påvirke av fyrverkeriet. Din egen ro har sterk innvirkning på hunden.
  • Prøv i det lengste å unngå medisinering, da dette kan føre til at hunden merker at «noe er galt» og igjennom dette får en negativ reaksjon, selv om det ikke nødvendigvis vises der og da.

Disse har vi hjulpet så langt